Veterinärhögskolan i Uppsala kommer efter sommaren att starta en studie av en ny och enkel metod för behandling av talgkörtelhyperplasi, en godartad tumörtyp som bland annat ses hos Kerry Blue Terrier. Man söker nu kontakt med ägare till hundar med denna typ av tumör som kan delta i studien.
Länk till pdf med information om studien

Hundarna som har talgkörtelhyperplasier brukar vara lite äldre, runt 9-10 år. Dessa hyperplasier brukar se ut som små flikiga eller veckade vårtor, som är fasta till konsistensen. De brukar inte bli så stora utan ungefär som ärtor och kan skifta i färg men är oftast ljusa. Ofta brukar djurägare klaga på att de ser fula ut, blöder när de kammar hundarna, sitter på olämpliga ställen där de skaver och ibland kliar hundarna på dem så att de blir såriga.

Idag finns en möjlighet att ta bort dessa på ett mycket enkelt sätt genom att pensla på ett medel. Fördelen med en sådan behandling är att den inte kräver bedövning, utan kan utföras på vaken hund. Tidigare har denna typ av förändringar kunnat tas bort med hjälp av operation eller genom att bränna bort dem, något som kräver att hunden är sövd eller har fått lugnande med smärtlindring, vilket medför större risker och kostnader.

Den utvärtes, enkla behandlingen har fungerat mycket bra, men några publicerade studier rörande behandlingen finns ännu inte. Vi planerar därför att genomföra en kontrollerad studie rörande denna behandling.

Studien söker därför kontakt med dig som har en hund som har denna typ av förändringar (se bilder nedan) och där du är intresserad av att få hjälp att ta bort förändringarna. Samtliga besök och behandlingar bekostas av studien. Besöken planeras äga rum i Uppsala och Stockholm med start efter sommaren, troligtvis i början på september. 

Intresserade är välkomna att kontakta

Emilie Rogsmo Spiro
Veterinärstudent årskurs 5

Tel: 0739-242632
E-mail: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. 

talgkortelhyperplasier 500