SKBTK förmedlar valpar från uppfödare som är medlemmar i vår klubb. Vi tar dock inget ansvar för valparnas kvalitet eller uppfödarnas seriositet. Det är upp Dig som valpköpare att bilda dig en egen uppfattning om detta. Men vi kan lämna lite tips på vad du ska tänka på.
Vi förutsätter att alla uppfödare säljer sina valpar tidigast vid 8 veckors ålder, SKK registerade, parvovaccinerade, chipmärkta eller tatuerade, veterinärbesiktigade, hand har ägareanmälan samt använder sig av SKK´s nya kontrakt utan några tillägg eller ändringar.
Dock ska man vara medveten om att uppfödaren i avtalet kan välja att kryssa i om man går med på återköp av valpen, pga allergi eller pga annan anledning.
Väljer man att kryssa i JA så förbinder sig uppfödaren att ta tillbaks valpen, om så köparen önskar, upp till en ålder av två år, mot en ersättning vars storlek är reglerad av SKK och som minskar i takt med att hunden blir äldre.
Även om Du som valpköpare inte nu kan tänka dig tanken att lämna tillbaks din valp så kan Dina yttre omständigheter förändras med tiden.
Det nya avtalet reglerar också vad som gäller om någon medfödd skada/defekt visar sig innan hunden fyller två år. Det är viktigt att du som valpköpare informerar dig om reglerna.
Det kan vara en fördel med att ha sin uppfödare i närheten så att man kan få hjälp med t ex klippning.
Många uppfödare erbjuder gratis klippning upp till dess hunden fyllt ett år och det kan man ju få svårt att utnyttja om man bor för långt ifrån. Dock finns det uppfödare som inte har möjlighet att erbjuda klipphjälp alls.
SKBTK rekommenderar att avelsdjuren ska ha känd höftledsstatus. Detta anges med en bokstav efter hundens namn:
A= utmärkta höfter,
B= godkända,
C= lätt dysplaci,
D = moderat dysplaci,
E= svår dysplaci.
Ett H betyder att hunden är avläst enligt det gamla systemet och har godkända höfter. För att få valpförmedling så krävs det att i alla fall en av föräldrarna är röntgade och om bara en är röntgad så ska den vara frisk.
Detta för att förhindra att två HD-belastade hundar paras av misstag.
SKK har nu lagt ut en hemsida där du kan söka reda på en mängd fakta om våra hundar, t ex utställningsmeriter, veterinärdata som t ex höftledstatus, stamtavlor mm.
Adressen är https://hundar.skk.se/hunddata/
Till sist: Besök eller ring flera uppfödare, träffa om möjligt föräldrarna till valparna. Försök bilda dig en uppfattning om vilken uppfödare som just du skulle trivas bäst med.