Badning och borstning

Kerryns päls är på många sätt lättskött. Överdriven borstning är inte bra då det sliter på den mjuka pälsen. Jag brukar bada mina hundar när de känns smutsiga vilket brukar ske efter två till fyra veckor beroende på väderlek. Normalt borstar jag inte igenom pälsen före badet eftersom borstning i en smutsig päls sliter mycket. Är hunden mycket långhårig och tovig kanske det är bra att borsta innan men i sådant fall föredrar jag att bada först, borsta och klippa bort det värsta samt sedan bada om hunden. Enda fallet som jag borstar innan bade är om hunden är mycket mjällig, något som är vanligt bland unghundar.

Det finns en mängd schampon på marknaden. Man får pröva sig fram till ett märke som man tycker om. Enda regeln är att inte använda ett desinfekterande schampo i onödan eftersom det kan torka ut och irritera huden. Själv föredrar jag creme-schampon (sådana som inte är genomskinliga). Dessa löddrar bra och är lätta att fördela i pälsen. Efter att allt schampo noggrant har sköljts ur pälsen (två schamponeringar är oftast nödvändigt) så börman använda ett balsam eller rinse av något slag. Dels går det lättare att borsta ur pälsen som därigenom slits mindre, dels undviker man att huden blir uttorkad. Även här får mn pröva sig fram till ett lämpligt märke. Till unga hundar med tunn och fjunig päls ska man akta sig för att använda ett balsam med för mycket fett i då det får pälsen att klibba ihop. Äldre hundar som fått torrare hud och päls mår dock bra av ett fetare balsam.

Föning eller inte

En vuxen hund med korrekt pälskvalitet bör inte fönas (det vill säga borstas och blåsas samtidigt) inför en utställning. För att få fram den korrekta pälsstrukturen ska pälsen självtorka, men man bör dela på lockarna några gånger under torkningen genom att lätt borsta igenom den halvtorra pälsen med en mjuk borste med glesa stålpiggar, så kallad pudelborste. För att snabba på torktiden kan man blåsa pälsen och samtidigt dela på lockarna med fingrarna.

Unga hundar med rak och tunnare päls blir det dock oftast nödvändigt att föna, åtminstone benhåret. Detta för att få lite mer volym i pälsen.

Det är lättare att klippa en fönad päls och resultatet blir mer hållbart. Därför är det många som ändå fönar sina hundar. Man se ibland Kerrys med rakfönad päls som ser ut som plysch eller teddybjörnar. Detta är dock helt otypiskt. Man kan dock, efter att ha klippt den fönade pälsen, spraya med vatten på ytan och stryka medhårs med handen eller en svamp så att de yttersta håret vågar sig. Genom denna procedur, som också är lämpligt att göra på nyklippta icke fönade hundar, får man fram mer glans i pälsen och en jämnare och snyggare yta.

Efter att pälsen torkat fullständigt efter badet ska man borsta igenom den med en karda. Välj en med så långa piggar som möjligt. Var extra noga med pälsen på tassarna, ljumskarna och armhålorna samt skägget. Kontrollera att pälsen är helt genomborstad genom att dra igenom den med en glestandad kam. Tänk på att det är ingen idé att börja klippa innan hunden är helt genomkammad.

Passa på att klippa klorna innan hunden har torkat helt. Klorna är lättare att klippa när de har blivit lite uppmjukade av badvattnet. Titta också i öronen och torka ur vid behov och dra bort de längsta håren som växer i örongången.